100ProcentLizette
Ik ben Lizette Colaris - aangenaam!
Abonneren

Altijd 100Procent op de hoogte blijven? Abonneer je hier!

Passievrucht

In 2016 publiceerde Lizette Colaris haar eerste dichtbundel met het thema 'Passie'. Een kleurrijke collectie warme en meertalige fragmenten van passie!

MO

In 2016 debuteerde Lizette met een korte thriller: MO. Geschreven in het Sittards, in dezelfde uitgave staat ook de Nederlandstalige versie.

Meer informatie: www.zittesjethriller.nl

Aandachtstijd

Het nieuwe jaar is alweer ruim een maand oud, het Chinese Nieuwjaar is inmiddels zelfs ook alweer begonnen. Tijd is vluchtig, het glipt tussen onze vingers door als we even niet opletten. Dan is er weer een dag, een week, een maand voorbij. Onze agenda’s lopen vol, gewild en ongewild, met verplichte en minder verplichte afspraken. Ontmoetingen met mensen, besprekingen over zakelijke onderwerpen, lessen, cursussen, trainingen, seminars, bezigheden, niet alleen van onszelf maar ook van gezinsleden, kinderen of ouders. Het is tegenwoordig normaal om er niet één maar meerdere agenda’s op na te houden. Wat een geluk, toch, dat de techniek het allemaal mogelijk maakt?! En dat we daarnaast ook nog eens zonder onderbreking met elkaar in verbinding kunnen staan. Steeds. Altijd. Vijf emailboxen in de gaten houden en drie telefoonnummers voor een optimale dekking van de bereikbaarheid…

We krijgen er energie van, steeds in beweging te zijn, steeds onze agenda’s te checken en  de tijd volledig in te vullen. Op tijd zijn, de tijd vóór zijn, we willen toch absoluut het maximale uit de tijd halen. Hollen, rennen, draven. Onderwijl slikken we met regelmaat hoofdpijntabletten en antidepressiva, maken we een afspraak bij de fysiotherapeut vanwege rugklachten, zitten bij de psycholoog in de stoel om de stress te verwerken en tellen we af tot de volgende vakantie. We lezen berichten over onthaastende cursussen, we verzamelen quotes over wat het beste is wat je in dit leven kan doen, we leggen lijstjes aan van relaxmethodes en voornemens. Mits het allemaal in de agenda past, gaan we het ook echt doen. Maar dan mag het niet te lang duren en moet het wél het maximale effect bewerkstelligen. We betalen daar graag voor. Dat doe je tenslotte voor jezélf!

Eerlijk gezegd bekruipt mij een enorme vermoeidheid als ik dit schrijf. De laatste jaren word ik zo nu en dan bevangen door de vraag: ‚Waar zijn we nou helemaal mee bezig?’ We willen vanalles en doen heel veel. Maar wat we vergeten is de vraag of het allemaal wel echt nodig is. MOET die agenda zo vol staan? MOETEN we overal JA tegen zeggen? Sinds een jaar ga ik er af en toe uit. Alleen. Een week. Om de tijd eens te vertragen, om de agenda leeg te laten. En te ontdekken wat ik zelf ook alweer wil, waar ik mee worstel en wat ik kan doen om mijn leven meer kwalitijd te geven. Ik heb bewuste keuzes gemaakt, om niet meer zo druk te hoeven zijn. Ik laat flinke gaten in mijn agenda. Mijn leven is daarentegen voller dan ooit. Ik beleef mijn leven meer dan vroeger, hoewel ik minder actief ben geworden. Ik sta stil, en ik overweeg wat ik doe. Ja, ik werk fulltime. Ik heb het geluk dat ik een baan heb die mij bijzonder veel voldoening geeft, dus ik spreek wel vanuit een evenwichtige situatie. De balans zit hem in mijn avonduren en weekends. Hoe meer bewust ik mijn tijd verdeel, hoe beter het voelt. Dat levert energie op die alle bewegingen die ik vroeger dacht te moeten maken, mij nooit  geleverd hebben. Duurzame energie, noem ik het. Omdat de kwaliteit van deze energie, geboren in tijd, een meerwaarde heeft die onbetaalbaar is: leven met aandacht.

Log in of schrijf je in om commentaar te geven
Door in te loggen (eerst inschrijven) kun je reageren op deze content.  log nu in/schrijf je nu in 
..en meer!

Mens&Taal

Mens-en-taal

Sittard
E-mailadres: menstaal@gmail.com
Mens: coaching, begeleiding & Taal: tekst, voordracht, opinie