100ProcentLizette
Ik ben Lizette Colaris - aangenaam!
Abonneren

Altijd 100Procent op de hoogte blijven? Abonneer je hier!

Passievrucht

In 2016 publiceerde Lizette Colaris haar eerste dichtbundel met het thema 'Passie'. Een kleurrijke collectie warme en meertalige fragmenten van passie!

MO

In 2016 debuteerde Lizette met een korte thriller: MO. Geschreven in het Sittards, in dezelfde uitgave staat ook de Nederlandstalige versie.

Meer informatie: www.zittesjethriller.nl

Studeren - wat 'leuk'?

Ooit was studeren iets voor de besten van de klas, de studiehoofden die zich wilden verdiepen in onderwerpen voorbij de grens waar de anderen de interesse in het onderwerp al lang verloren waren. Ooit waren beroepsopleidingen bedoeld om mensen met een aanleg of interesse voor een vakgebied voldoende vaardigheden, analytisch vermogen en inzicht aan te leren om op een hoger niveau in een bedrijf of bij de overheid te kunnen functioneren. Studeren was een saaie bezigheid, waar je tot wel zeven jaren mee mocht vullen (of langer), waardoor je goddank ook genoeg ruimte had om je een paar keer per week te laten vollopen bij je plaatselijke dispuut. Soms waren de plannen van de schoolmeesters en –juffen dat Petertje toch écht moest gaan studeren, maar dan had Petertje hele andere plannen. En dan ging hij met zijn handen werken. Je denkt toch niet dat hij jarenlang met zijn neus in de boeken wilde zitten? Kom nou!

Waarom heb ik nu het gevoel dat HBO-scholen tegenwoordig volstromen met beginnende studenten die het als vanzelfsprekend beschouwen dat ze na het behalen van hun HAVO-diploma gaan studeren. Het is een beetje studeren-om-het-studeren geworden. Je moet in elk geval iets kiezen dan, zodat je kunt gaan studeren. Iets, gewoon iets. Niet uit interesse of omdat je zo gemotiveerd bent om meer te weten van dat vakgebied. Maar omdat je later nou eenmaal een betere baan krijgt als je dat HBO-diploma – of nog liever: die Master! - in je zak hebt.

Hou me ten goede: er zijn nog steeds studenten die absoluut wél geïnteresseerd en zeer gemotiveerd zijn. Dat mag ook gezegd worden (en zou misschien wel eens wat meer benadrukt mogen worden in de media). Deze studenten maken de gekozen HBO Bacheloropleiding binnen 4 jaar af, stromen door naar de wetenschappelijke opleidingen voor een 1 of 2-jarige Master en gaan dan de arbeidsmarkt op. Klinkt probleemloos en in sommige gevallen is het dat ook, echt. Zijn dít dan de mensen die voldoen aan het ideale profiel van een HBO-student? Ja, dit zijn de mensen waarvan we graag klassen vol in alle opleidingen zouden willen hebben. Maar de realiteit is dat het percentage studenten dat zónder enige vertraging HBO-WO doet, én meteen een bij de opleiding passende baan vindt, klein is in verhouding tot de massa’s studenten die als jonge honden in het propedeusejaar van de betreffende lichting van start zijn gegaan. Wat dus dientengevolge betekent dat de propedeusejaren vól zitten met beginnende studenten die blijkbaar bij voorbaat al níet aan het uitstroomprofiel voldoen.

Dan is de opleiding aan de beurt om het percentage geslaagde doorstromers uiteindelijk zo hoog mogelijk te laten eindigen. Dat verwacht de overheid van de instituten, daar worden ze op afgerekend. De studenten willen het met name ‘leuk’ hebben. Het moet wel ‘leuk’ zijn om hier te studeren. En er moet ook genoeg ‘leuks’ georganiseerd worden zo nu en dan, om het ‘leuk’ te houden. Daar werken ze liever niet zelf aan mee, dat mogen anderen doen. Het moet wel ‘leuk’ blijven. En is een vak niet ‘leuk’, dan worden er klachten ingediend. Of worden lessen simpelweg niet bijgewoond, omdat het niet ‘leuk’ is om in een les te zitten als je ook koffie kunt drinken op de loungebanken van de hippe catering.

Ik krijg jeuk van ‘leuk’. Het leven is niet ‘leuk’. Het leven is soms gewoon bikkelen op je tandvlees. Omdat het móet, niet omdat het ‘leuk’ is. Misschien zit ik er heel erg ver naast, en als dat zo is dan hoor ik het graag, maar is het niet allemaal een beetje te ‘leuk’ geworden? Open Dagen en introductieweken waarin alles uit de kast getrokken wordt om te laten zien dat het écht heel ‘leuk’ is allemaal. ‘Leuk’ studeren omdat het nou eenmaal kan, niet omdat je dat zo graag wilt, betekent dat je intrinsieke motivatie waarschijnlijk minimaal is. Of op zijn minst niet erg groot. En dan red je de minder ‘leuke’ vakken niet..  De eerste herkansingen zijn vooral ook ‘niet leuk’, dan.  En een Bindend Afwijzend Studieadvies is al helemaal niet leuk.

Terugkomend op waar ik ben begonnen met dit relaas: ‘leuk’, we kunnen allemaal gaan studeren in het HBO zodra we de HAVO afgesloten hebben met een diploma, zelfs al de resultaten niet ruim voldoende waren. Maar de vraag is: móet dat?

Log in of schrijf je in om commentaar te geven
Door in te loggen (eerst inschrijven) kun je reageren op deze content.  log nu in/schrijf je nu in 
..en meer!

Mens&Taal

Mens-en-taal

Sittard
E-mailadres: menstaal@gmail.com
Mens: coaching, begeleiding & Taal: tekst, voordracht, opinie