100ProcentLizette
Ik ben Lizette Colaris - aangenaam!
Abonneren

Altijd 100Procent op de hoogte blijven? Abonneer je hier!

Passievrucht

In 2016 publiceerde Lizette Colaris haar eerste dichtbundel met het thema 'Passie'. Een kleurrijke collectie warme en meertalige fragmenten van passie!

MO

In 2016 debuteerde Lizette met een korte thriller: MO. Geschreven in het Sittards, in dezelfde uitgave staat ook de Nederlandstalige versie.

Meer informatie: www.zittesjethriller.nl

Wakker worden in een liefdespaleis..

„De liefde is een kwestie van vertrouwen in de ander, het gezicht van de liefde dient altijd bedekt te worden door het laken van het mysterie.” Paolo Coelho refereert in zijn boek ‚De Spion’ naar de Griekse mythe van Psyche. We moeten niet altijd op zoek zijn naar de geschiedenis van de ander, naar de redenen van hun liefde voor ons. We mogen vertrouwen op de aanwezigheid van de liefde. Het mysterie dient te blijven bestaan, zodat ook de liefde kan blijven bestaan. ‚Als we ons niet bang laten maken, zullen we steeds in een paleis wakker worden omdat de magie verdwijnt zo gauw we de liefde proberen te ontraadselen en te begrijpen.’ Zoals Psyche de verleiding niet kon weerstaan om het gezicht van de man die haar werkelijk en onvoorwaardelijk liefhad, te zien - waarop de man (die beeldschoon bleek te zijn) onmiddellijk uit haar leven verdween. Voor eens en voor altijd. En hoe Psyche de liefde ook zocht in anderen, ze zou haar niet meer kunnen vinden.

Om de Ware Liefde te kunnen beleven, mogen we dus niet aan haar bestaan twijfelen. Het is van levensbelang voor de Liefde dat we geloven dat ze tussen twee mensen bestaat, zondermeer.

In een menselijk, niet-mythisch leven verloopt de volgorde helaas vaak andersom: wat werd aangezien voor liefde, blijkt geen Ware Liefde te zijn maar een leugen. Een goed doordacht toneelspel dat weliswaar leek op de liefde, er alle kenmerken van had, maar geen werkelijke liefde was. Als iemand een dergelijke ervaring eenmaal gehad heeft, is het moeilijk om het vertrouwen te houden in het bestaan van de Ware Liefde. De eerdere ervaring werd al die tijd voor Waar aangenomen, en alle signalen die erop wezen dat het niet Waar was, werden omgedacht en rechtgepraat zodat ze wel Waar moesten zijn. Hoe hard dan de dag en het moment waarop het laken weggetrokken werd en bleek dat de Liefde een leugen was. Onwaar.

Daarna begint dan de lange weg naar het hervinden van het vertrouwen in het bestaan van Ware Liefde. Volharding, doorzettingsvermogen, de bereidheid het hart vele malen te (laten) breken totdat de dag aanbreekt dat de zoektocht gestaakt kan worden. Omdat uiteindelijk de Ware Liefde ook in onszelf schuilt. Kunnen we van onszelf houden, met vertrouwen in het leven staan, dan is de kans aannemelijker dat ook de Ware Liefde zich kan aandienen. Maar dan, wanneer de magie van de Ware Liefde zich genesteld heeft tussen twee mensen, is het dus de kunst om het laken het gezicht van de Liefde te laten bedekken, en te vertrouwen op de schoonheid die onder het laken verborgen gaat zonder haar ooit te hebben gezien.

Misschien draagt de bruid daarom een sluier, op weg naar het altaar waar ze haar Ware Liefde gaat betuigen voor de man van haar leven? En wordt de sluier opgelicht voordat de man zijn definitieve Ja-woord heeft gegeven, zodat hij zich nog zou kunnen bedenken en verdwijnen zoals de Liefde in Psyche’s mythe?

Ik wens u veel Liefde. En wel de Ware!

Log in of schrijf je in om commentaar te geven
Door in te loggen (eerst inschrijven) kun je reageren op deze content.  log nu in/schrijf je nu in 
..en meer!

Mens&Taal

Mens-en-taal

Sittard
E-mailadres: menstaal@gmail.com
Mens: coaching, begeleiding & Taal: tekst, voordracht, opinie